Szívességbank

Szentmihályi Szívességbankról

A TÁMOP pályázat keretében lehetőség nyílik Szentmihályon is bevezetni a cserekör rendszert, ami Magyarországon több településen már évek óta működik (Békéscsaba, Gödöllő, Szolnok, Miskolc, Budapest stb.).

Szentmihály szerencsés helyzetben van, hiszen az itt lakók mindig is összefogtak, amikor a mezőgazdasági munkák szükségessé tették egyszerre sok kéz együttes munkáját, vagy ha ház építésénél, nagyobb események lebonyolításánál kellett a segítség.

Ezt a régen jól működő kaláka rendszert szeretnénk feleleveníteni, és kiegészíteni azzal, hogy segítsünk egymásnak az élet minden területén.

A cserekör egy olyan csere-bere rendszer, ahol termékek és szolgáltatások cserélnek gazdát a résztvevők között. Az a jó benne, hogy azok között akik egy ilyen cserekörbe tartoznak nem kell pénzben kifizetni azokat az árukat és munkákat, amit egymásnak nyújtanak. A pénzük megmaradhat azokra az árukra amit mindenképpen a körön kívülről kell beszerezni.

A Paprikakörben olyan tevékenységeket kínálunk, amit szívesen és szakértelemmel el tudunk végezni vagy olyan tárgyat amiből feleslegünk van, vagy amire már nincs szükségünk. A Paprikakör tagjai között nem a pénz forog, hanem valamilyen termék vagy tevékenység. A szívességet nem feltétlenül annak adjuk vissza akitől kapjuk.
Pl. Katinak szüksége lenne valakire, aki felássa a kertet, cserébe tudna adni krumplit. Zoltán szívesen felássa a kertet, de nincs szüksége krumplira, viszont szüksége lenne valakire aki megjavítja a kerti csapot. László vízvezetékszerelő, aki szeretné ha valaki megtanítaná neki a számítógép használatát.

Hogy a szívességek ne csak két ember között, hanem a teljes közösségen belül cserélődhessenek meghatározunk egy csereeszközt, ami jelen esetben a Paprika. Hogy számolni tudjunk meghatározzuk hogy 1 Paprika = 1 Forint. A Paprika nem kézzelfogható fizetőeszköz, csupán a szívességek számontartását segítő csereeszköz.

Csere-bere vásárokat tervezünk, ahol gazdát találhatnak az otthon felesleges, vagy nem használt holmik.

A szívességbank rendszere a honlapunkon keresztül érhető el.