Közösségépítés

Közösségépítő programok – családi életre nevelés, képzések, rendezvények:

Programjaink – reméljük – segítenek átlépni a csak virtuálisan létező határt a falu két része, a régi tősgyökeres szentmihályiak és az új osztáson lakó, többnyire Szegedről kitelepülő családok között.

A családi összetartozást erősítő szombatok:
Célja: tartalmas hétvégi időtöltést nyújtani a család minden tagjának.
Hetente más-más egymást váltó rendszeres, havonta-kéthavonta jelentkező lazán egymáshoz kapcsolódó programok. A közös élmények erősítik a családi összetartást, a témák gyakorlati segítséget adnak a családi hétköznapokhoz.
Szentmihály betelepült lakói városból jöttek, sokan nincsenek tisztában az őslakosok számára egyértelmű praktikákkal, a vidéki életmóddal, nem ismerik az önfenntartó család fogalmát. Ezt is szeretnénk kicsit közelebb hozni a fiatalokhoz, lássák meg az ismeretlenben, a hagyományokban az értéket, a hasznosat.

„Marad a gyerek” – társasjáték-kör kicsiknek és nagyoknak.
A szülők és a gyermekek önfeledt játéka hatalmas összetartó erő. Az együtt játszó családok közt is mélyül a kapcsolat, kialakul egy élő családi közösség (havonta egy szombat délután).

Női fonó – anyák és lányai, a nők közti kapocs erősítése, a női identitás megerősítése.
Témakörök pl. a család és a nők, egészséges életmód, karrier kontra/és család, családon belüli kommunikáció, hímzés… (havonta egyszer). Bővebben…

Hagyományőrző szombatok: (2x 5 alkalom)
Kemenceépítés, kenyérsütés kemencében, disznóvágás, ünnepkörök hagyományai (advent, karácsony, farsang …)

Kiránduló család: (2x 5 alkalom) természetjárás a környéken.
Fehértó, Holt Tisza, ásotthalmi erdő, Bivalyrezervátum (Mórahalom)

„Házi-tündér” képzés a fenntartható család érdekében;
háztartás a fenntartható fejlődésre alapozva. Nagyanyáink praktikái: lekvárfőzés, tyúkvágás, családi idő- és pénzgazdálkodás.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!